Tieners opvoeden en seksualiteit

Hoe ga je het gesprek over seksualiteit aan?

Van kind naar tiener: het opvoeden verandert 

Als opvoeder leer je je kinderen wat je belangrijk vindt, wat je gelooft, wat kaders zijn die je beschermen. Maar jongeren in de puberteit willen en moeten zelf gaan ontdekken wat ze belangrijk vinden. Ze groeien in het maken van eigen keuzes en mogen leren hoe ze die keuzes vorm kunnen geven. Een opgroeiende jongere heeft er niet meer genoeg aan te weten  wat de regels of normen van jou als opvoeder zijn.

Seks gaat over waarden

Je kunt met elkaar in gesprek gaan over waarden. Want seks gaat over eigenwaarde, zelfbeheersing, communicatie, zorg, respect, gelijkwaardigheid, liefde en veiligheid. Heb je voldoende zelfvertrouwen om voor jezelf op te komen? Wat verwacht je van een relatie? Kun je rekening houden met de ander? Voel je je veilig in je relatie en ben je veilig genoeg om kwetsbaar te zijn? Kun je over seks praten? Kan en durf je jezelf te zijn?

Leren veilige keuzes te maken bij seksualiteit

Het is nodig om te ontdekken hoe je veilige keuzes kunt maken. Als je achter je keuzes staat, kun je ze ook beter vormgeven en daar verantwoordelijkheid voor nemen. "Ik had er moeite mee dat mijn zoon en ik er verschillende normen op nahouden," vertelde iemand mij. "Totdat ik me realiseerde dat we over belangrijke waarden, zoals liefde en zorg, hetzelfde denken en daarover met elkaar in gesprek kunnen." 

Cover SneksMeer over opvoeden en seksualiteit?

Het boekje S(n)EKS is een gratis boek van de EO, waarin we helpen in gesprek te gaan met je tiener. Het boekje staat vol weetjes, tips, gespreksvragen en informatie over onderwerpen van andere jongeren, ouders, experts en wetenschappers. 

Vraag boekje S(n)EKS gratis aan!