De bijbel over seksualiteit

Hoe om te gaan met seks volgens de Bijbel

Seksualiteit bedacht door God

Mensen zijn gemaakt door God. Het menselijk lichaam is enorm complex en tot in het detail uitgedacht, een enorm wonder! Ook voortplanting en seksualiteit hoort bij de schepping. Het is bijzonder dat God de Bedenker is van dit 'mysterie' en dat Hij het heeft doordacht. Het is persoonlijk en kwetsbaar. Hoe leer je meer over dit stukje schepping? Door er over met elkaar te praten, en ook met God te praten!

Citaat uit boek S(n)EKS:

Ik merkte een bevrijding toen ik getrouwd was en het eindelijk echt 'mocht'. Ik voelde me vrijer, meer op mijn gemak. Door nare ervaringen in het verleden was het niet meteen makkelijk. Ik hoorde van veel vriendinnen dat het bij hen ook niet makkelijk was geweest. Had ik daar maar meer over gehoord, dacht ik toen. Waren we maar opener en eerlijker naar elkaar.

De bijbel over seks

Het belangrijkste gebod is: Heb je naaste lief als jezelf. Dat begint met eigenliefde en de ander zo behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. Dit kun je in alle facetten van het leven voorleven. God wil graag voor ons dat we heilig leven, dat we trots zijn op onze tempel die zo kunstig in elkaar is gezet. Seks is een manier om God de eer te geven, om heilig te leven.

'U bent gekocht en betaald, dus bewijs God eer met uw lichaam' staat in 1 Korintiërs 6:20. Dat gaat, net als de tempel in Jeruzalem, soms met opbouwen en afbreken. Je maakt keuzes die niet goed voor je zijn. Moedwillig of per ongeluk. Er kunnen jou dingen worden aangedaan waar je geen invloed op hebt. Je denkt niet goed genoeg over jezelf en geeft jezelf daarmee te makkelijk weg. 

In de Bijbel wordt een volgorde aangehouden als het gaat om beginnen met seks (Genesis 2:23- 24). Het begint bij God, Hij gaf de vrouw aan de man. Dan komt de man: hij gaat op zichzelf staan en maakt zich los van zijn vader en moeder. Hij kiest ervoor om haar 'vrouw' te noemen en belooft haar trouw. Ze worden samen één. 

Cover Sneks

Meer over bijbel en seksualiteit?

Het boekje S(n)EKS is een gratis boek van de EO, waarin we helpen in gesprek te gaan met je tiener. Het boekje staat vol weetjes, tips, gespreksvragen en informatie over onderwerpen van andere jongeren, ouders, experts en wetenschappers. 

Vraag boekje S(n)EKS gratis aan!