Boek Het raadsel van Femma

€20,00 + €2,95 verzendkosten
  • Verzenden Levertijd 3-5 werkdagen.
  • Steun de EO Steun de EO met deze aankoop.
  • Retourzending Scroll naar beneden voor meer info. 

Wat gebeurt er als je onterecht als vol-Joods en dus niet raszuiver geregistreerd staat bij het bevolkingsregister, daarom uit huis wordt gehaald door de politie, naar een vernietigingskamp wordt gestuurd en de man die hier verantwoordelijk voor was jaren later op een voetstuk wordt geplaatst? Het overkomt de nu 92-jarige Femma Fleijsman-Swaalep. Haar leven is voor een groot deel beïnvloed door Hans Calmeyer, een Duitse jurist die als zogeheten Jodenspecialist van de nazi’s leidinggeeft binnen de Entscheidungsstelle, en verantwoordelijk is voor de deportatie van Femma naar Auschwitz.

Dit verhaal staat opgetekend in het boek en wordt verteld in de documentaire (van de Joodse Programmering) Het raadsel van Femma. Prooi van een mensenredder. Het verhaal gaat over een 16-jarig meisje dat in Auschwitz belandt door een pennenstreek van de berekenende Duitse ambtenaar Hans Calmeyer, beheerder van de lijst waarop de namen staan van mensen die voorlopig niet zullen worden gedeporteerd.

Het boek vertelt de veelbewogen familiegeschiedenis van de nu 92-jarige Femma, en zoomt daarnaast in op Calmeyer. Wanneer deze als dienstplichtig korporaal in mei 1940 Nederland binnen marcheert, groeit Femma zorgeloos op in de Amsterdamse Oosterparkbuurt.

Dit dubbelportret laat zien hoe Calmeyer in Den Haag opereert en Femma van zijn lijst schrapt, hoe zij in een hel belandt en hoe hij na de oorlog zijn straf ontloopt en zelfs een onderscheiding ontvangt van Yad Vashem. Anno 2020 zijn er in Duitsland grootse plannen voor een anti-oorlogsmuseum, het Calmeyer-Haus. Hoe kan dit aan Femma en haar familie worden uitgelegd?

Calmeyers weloverwogen besluit Femma aan haar lot over te laten, en de gevolgen die dit heeft gehad voor het meisje en haar familie, beschrijft Els van Diggele indringend in Het raadsel van Femma. Prooi van een mensenredder. Het is een onthutsend verhaal over volgzaamheid, angst en opportunisme en over de behoefte om de mythe van ‘de goede nazi’ als feit te presenteren.

Documentaire
Bij dit boek hoort ook een documentaire. Deze is te zien op 4 mei om 22.15 uur op NPO2 of daarna terug te kijken via EO.nl/joodseprogrammering.

Verzendkosten BE/DU: € 4,95

Productspecificaties
Taal:
 Nederlands
Verschijningsdatum: april 2020
Auteur: Els van Diggele
Uitgever: De Geus
ISBN: 9789044541243

Het Raadsel Van Femma Banner Verkoop 400X400

Boek Het raadsel van Femma

€20,00 + €2,95 verzendkosten
Klik & bestel