Over Filternet

FilterNet is een internet filter die de strijd aan gaat tegen vervuild internet. Het filter van FilterNet houdt ongewenste sites met bijvoorbeeld porno of geweld tegen. Een verantwoord en veilig internetgebruik voor kinderen is ons uitgangspunt.

FilterNet volgt de ontwikkelingen in de filtertechnologie op de voet. Daarnaast ontwikkelt FilterNet zelf ook technologie om het filter te optimaliseren. Dit brengt een continue cyclus van monitoren van websites en beoordeling en implementatie van nieuwe (filtering)technieken met zich mee. Wij vinden dit essentieel om u ook in de toekomst een schoon en veilig internet te kunnen bieden.  

Hoe werkt FilterNet? 

Iedere computer kan worden beschermd met FilterNet. U behoudt daarbij uw reeds bestaande internetverbinding. U hoeft als school dus niet over te stappen van provider! 

Voor het activeren van FilterNet moet alleen een proxyserver ingesteld kunnen worden. De systeembeheerder of ICT-er op school kan eenvoudig de proxyserver activeren zonder gebruik te maken van extra hard- en/of software.

Wanneer de leerling surft op internet, zoekt het programma contact met de centrale FilterNet-database. Elke opgevraagde website wordt razendsnel gecontroleerd. De database wordt iedere dag aangevuld door speciale software die continu speurt naar websites met ongewenste inhoud. De filterlijst van FilterNet blijft hierdoor actueel en hoog van kwaliteit.

Als de website of URL die u zoekt niet in onze database voorkomt, volgt toch nog een extra controle. Dit wordt gedaan door een techniek die na uw verzoek razendsnel de inhoud van de gezochte pagina beoordeelt op een groot aantal criteria. Er wordt gebruik gemaakt van 'neurale netwerktechnologie', een techniek die sterk in opkomst is, maar op deze schaal en kwaliteit nog niet wordt ingezet door andere filterleveranciers. Ook deze controle gebeurd weer in een fractie van een seconde.

Om onderwerpen die lastig voor automatische software te beoordelen zijn te kunnen filteren, heeft FilterNet twee 'filteraars' in dienst. Deze filteraars, Cora en Hananja, verwerken onder andere de meldingen die gebruikers doen via het formulier 'filtersuggesties'.